sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Hyvä elokuva

Nälkäpeli oli tarkoitus katsoa dvd:nä jo joitakin viikkoja sitten, mutta tuli nyt vasta vuokrattua. Katsottiin elokuva lähes koko perheen voimin. Filmi oli erittäin positiivinen yllätys. Elokuvana Nälkäpeli on kypsempi kuin Twilight- ja Harry Potter -elokuvat; se on onnistunut satiiri järjettömäksi muuttuneesta realitytelevisioviihteestä ja toisaalta sitä voi katsoa jännittävänä tieteisfantasiana. Elokuvan alhaista sallittu-ikärajaa (K12) on arvosteltu ja olihan elokuvassa väkivaltaa, mutta kohtaukset oli kuvattu sen verran heiluvaksi ja käsivarakameratyyppisesti, että homma ei mennyt mässäilyksi mitenkään ja  suuri osa verenvuodatuksesta tapahtui kuvan ulkopuolella.













Dystopiassa pääkaupungin väki nauttii yltäkylläisyydestä ja loisteliaasta futuristisesta designista, kun  vyöhykkeiden asukkaat elävät köyhyydessä ja nälässä. Parempiosaiset mässäilevät vuosittain järjestettävällä ihmisenmetsästystositeeveellä olematta itse koskaan vaarassa joutua arvottavaksi  selviämiskilpailuun. Joka vuosi suuren mediahälinän siivittämänä näytettävä brutaali tosi-tv-ohjelma on muistutus huonompiosaisille, miten saattaa käydä, jos alkaa hyppiä valtaapitävien nenille ja nousee kapinaan. 








Elokuvan tarina on lohduttoman synkkä; kevennyksiä ei ole yritetty tehdä millään romanttisten kohtien hempeällä musiikilla eikä humoristisilla sutkautuksilla repliikkien lomaan. Henkilöhahmot eivät ole ihan pelkistetyn yksioikoisia; psykopaattityyppisillä piirteillä varustettu kilpailijoista ammattimaisin poika näyttää lopussa inhimillisiä puoliaan. Alistetussa asemassa ollessaan jokin ryhmä saattaa valita aggressiivisempia selvitymiskeinoja, kuten Nälkäpelin alkupään numeroiden vyöhykkeet, joissa lapsia on trimmattu koko elämänsä kisaa varten ja koviskilpailijapoikakin tuo ilmi, että on paljolti ympäristönsä ja pakottavien olosuhteiden tuote. Elokuvassa on onnistuttu hyvin luomaan ahdistava ja painostava tunnelma, kun tribuuttien arvontatilanne ja irvokkaan ihmisjahtaamiskisan alku lähestyy.










IMDB:ssä elokuvalle on annettu hyvät 7.3/10 tähteä ja esimerkiksi Guardianin Peter Bradshaw on antanut elokuvalle arvosteluksi 4/5. Multa taitaisi tulla vieläkin enemmän kuin tuo 7.3 tähteä.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti