lauantai 24. marraskuuta 2012
























Perjantai-iltana vuokrasin pitkästä aikaa leffoja Filmtownista. Katsoin kuopuksen ja keskimmäisen kanssa ensiksi Tim Burtonin 'Dark Shadows' ja sitten myöhemmin yöllä yksin katsoin 'On The Road' samalla, kun odottelin esikoisen saapumista kotiin matkalta.

On The Road/ Matkalla on Jack Kerouacin v. 1957 ilmestyneen romaanin pohjalta tehty elokuva. Elokuvassa joukko 40-luvun lopun ja 50-luvun alun sovinnaiseen sekä ahdasmieliseen amerikkalaiseen yhteiskuntaan kyllästyneitä elämännälkäisiä nuoria ja älyköitä etsii elämäänsä sisältöä ja kiihkoa matkallaolosta, huumeista, seksistä, viinasta, juhlimisesta ja jazzista.

Suurimmalla osalla elokuvan sekä kirjan henkilöistä oli vastineensa Kerouacin lähipiirissä ja newyorkilaisten älyköiden & taiteilijoiden joukossa. Kerouacin omakuva, aloitteleva kirjailija Sal Paradise, sekä hänen ystävänsä, autovaras ja maankiertäjä Dean Moriarty ovat keskeisissä osissa. Dean Moriartyn hahmon esikuvana oli vastaavanlaista elämää viettänyt Neal Cassady. Beat-kirjallisuuden keskeinen runoilija Allen Gingsberg esiintyy elokuvassa Carlo Marx -nimisenä. Romaanin alkuperäisessä versiossa henkilöt ovat omalla nimellään.

Keskeisiä teemoja elokuvassa on mm. se, miten päähenkilö vähitellen huomaa, että vapauden esikuvalta alkuun tuntunut Dean Moriarty onkin itseasiassa vain omasta nautinnostaan välittävä kulkuri, joka käsittelee läheisiään vastuuttomasti.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti